Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Ενημέρωση για τον σχεδιασμό δράσεων των σχολικών μονάδων για το 1821

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Χανίων δημιούργησαν διαδικτυακούς χώρους στους ιστότοπούς τους για την ανάδειξη και διάχυση σε όλη την Κρήτη των σχετικών δράσεων, που υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν από φορείς και σχολικές μονάδες.

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, ως συνεργαζόμενοι φορείς,  καλούν τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στις παραπάνω πρωτοβουλίες αναρτώντας σχετικό ψηφιακό υλικό, ακολουθώντας πάντα τους κανόνες που διέπουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Συγκεκριμένα, το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο διαδικτυακό χώρο, ο οποίος λειτουργεί ταυτόχρονα ως κόμβος πληροφόρησης με προτεινόμενες δραστηριότητες και ως αποθετήριο υλικού στην παρακάτω ηλεκρονική διεύθυνση:    https://pekes.pdekritis.gr/1821draseis .

 Αντίστοιχα, στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης  https://www.crete.gov.gr/   θα λειτουργήσει  ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου θα αναρτηθούν όλες οι σχετικές δράσεις των σχολικών μονάδων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Το ψηφιακό υλικό πρέπει να αποσταλεί στη Δ.Δ.Ε. Χανίων, στην ηλεκτρονική διεύθυνση  sdrdidechan@sch.gr.  και να κοινοποιηθεί ταυτόχρονα στην αρμόδια Επιτροπή Εορτασμού των 200 χρόνων απο το 1821            της Π.Ε Χανίων, στο  mail epitropi1821chania@gmail.com.


 

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΒΑΜΟΥ ΑΠΡΙΛΙΟ ΚΑΙ ΜΑΙΟ ΤΟΥ 2021

 

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου προγραμματίζει την υλοποίηση περιορισμένου αριθμού εκπαιδευτικών διαδικτυακών προγραμμάτων για τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο του 2021. Τα προγράμματα αυτά θα είναι διάρκειας 1-2 διδακτικών ωρών, ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες των μαθητών και θα υλοποιούνται στο χώρο της διαδικτυακής σχολικής τάξης.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα από τα οποία μπορούν να επιλέξουν οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί είναι τα εξής:

1)    «Αλλάξτε συμπεριφορές…ΑνακυκλωS.O.S.τε!». Στόχος του Προγράμματος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητέςτριες με την έννοια και τη σπουδαιότητα της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης, απορριμμάτων. 

2)    «Το νερό είναι στοιχείο και στοιχειό». Στόχος του Προγράμματος είναι να μελετήσουν οι μαθητές την αναγκαιότητα, την εξοικονόμηση - ορθή χρήση και την προστασία του νερού στη φύση.

3)    «Η Κλιματική Αλλαγή κι εμείς».  Στόχος είναι να συζητήσουμε για τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής στην καθημερινή μας ζωή και να αναζητήσουμε εναλλακτικές λύσεις με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με αλλαγή καταναλωτικών και κυκλοφοριακών συνηθειών, τρόπους προστασίας και αύξησης των αποθεμάτων νερού και των χώρων πρασίνου.

4)    «Μεσόγειος: Η θάλασσα που μοιραζόμαστε». Στόχος του νέου αυτού προγράμματος του ΚΠΕ Βάμου είναι η γνωριμία των μαθητών με τη θαλάσσια ζωή και την βιοποικιλότητα της, η αναγνώρισης της οικολογικής αξίας της θάλασσας κι ιδιαίτερα της Μεσογείου, η ευαισθητοποίησή τους για τα προβλήματα της θαλάσσιας ζωής κι η ενεργοποίησή τους για την αντιμετώπισή τους.

5)    «Μια βόλτα 5.500 χρόνων στα Χανιά». Στόχος αυτού του προγράμματος είναι η γνωριμία με την Παλιά Πόλη των Χανίων, τα μνημεία και την ιστορία τους, η συνειδητοποίηση της αξίας της και της ανάγκης προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και τέλος, η αναζήτηση τρόπων προστασίας της.

6)    «Περπατώ εις το Δάσος». Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία με το δάσος, η συνειδητοποίηση της αξίας του κι η αναζήτηση τρόπων προστασίας του δάσους.

7)    «Ελιά και Λάδι στην Κρήτη». Στόχος του προγράμματος είναι η γνωριμία με την Ελιά και το Λάδι, η αναγνώριση της αξίας τους στη φύση, τον πολιτισμό, την υγεία κι η προώθηση υγιεινών τρόπων διατροφής με βάση την κρητική και μεσογειακή διατροφή.

  Δηλώσεις συμμετοχής  μπορούν να υποβάλουν οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης  συμπληρώνοντας τη σχετική αίτηση εδώ μέχρι την Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021.

Οι Υπεύθυνες/οι Σχολικών Δραστηριοτήτων καλούνται να κατατάξουν κατά σειρά προτεραιότητας και να στείλουν τον κατάλογο των αιτήσεων της Διεύθυνσής τους στο ΚΠΕ έως την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021, έως τις 12 το πρωί. Προτεραιότητα για συμμετοχή στα παραπάνω προγράμματα έχουν α) όσοι συμμετέχουν σε Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συντονίζει το ΚΠΕ Βάμου και β) όσοι ενδιαφέρονται για να υλοποιήσουν Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης την τρέχουσα σχολική χρονιά. Αίτηση μπορούν να υποβάλουν επίσης και εκπαιδευτικοί που υλοποιούν ερευνητικές εργασίες στο Γενικό Λύκειο.