Κυριακή, 12 Απριλίου 2020

Συγχαρητήρια ανακοίνωση για τους καθηγητές που συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Γνωρίζουμε όλοι ότι το τελευταίο διάστημα βιώνουμε όλοι μας πρωτόγνωρες καταστάσεις ως άτομα και ως κοινωνία. Η επέλαση της πανδημίας άλλαξε την καθημερινότητα μας, τις συνήθειες μας και κυρίως όσον αφορά εσάς επέφερε την απώλεια του σχολικού περιβάλλοντος, την αλληλεπίδραση με τους συναδέλφους, πρωτίστως όμως την δια ζώσης επικοινωνίας σας με τους μαθητές σας.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες κληθήκατε σε πολύ στενά χρονικά όρια να επαναπροσδιορίσετε τη διδασκαλία σας μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης είτε σύγχρονης, είτε ασύγχρονης είτε και τα δύο. Κληθήκατε να ανταποκριθείτε άμεσα σε ένα νέο και για τους περισσότερους άγνωστο διδακτικό περιβάλλον, με πλήθος προβλημάτων που έπρεπε να επιλυθούν, με έλλειμμα τεχνικών πόρων, χωρίς προηγούμενη επιμόρφωση για την υποστήριξη του εγχειρήματος, με παιδαγωγικά εργαλεία που θα χρησιμοποιούνταν εκ μέρους σας για πρώτη φορά, με δυσκολίες που φάνταζαν ανυπέρβλητες.
Καταφέρατε όμως κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες να βρείτε τη δύναμη, το κουράγιο, το μεράκι, να ανταποκριθείτε πλήρως σε αυτά τα νέα δεδομένα, ορμώμενοι από την υπευθυνότητα που σας διακρίνει, προκειμένου να βρεθείτε ξανά με τους μαθητές σας, έστω μέσα από τις ψηφιακές τάξεις που δημιουργήσατε.
Αποδείξατε για μια φορά ακόμα ότι οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται την εργασία τους ως λειτούργημα, διακατέχονται από υψηλό αίσθημα παιδαγωγικής ευθύνης, είναι αυτοί που στις όποιες δύσκολες συνθήκες κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να ανταποκρίνονται πάντα στον παιδαγωγικό ρόλο τους, παρά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες που γίνονται από κάποιους για να μειώσουν αυτόν καθεαυτό το ρόλο τους.
Όλα όσα έχετε πετύχει το τελευταίο διάστημα είναι η καλύτερη απάντηση στον οποιονδήποτε αντιλαμβάνεται το ρόλο σας διαφορετικά.
Θεωρώ επομένως χρέος μου να επαινέσω δημόσια την προσπάθεια σας. Είναι το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε όλοι μας.  Μεταφέρω τα συγχαρητήρια μου σε όλους σας. Στις ομάδες υποστήριξης του κάθε σχολείου, στους Διευθυντές, Υποδιευθυντές, αλλά κυρίως στον καθένα χωριστά, σε εσάς τους μάχιμους εκπαιδευτικούς. Εύχομαι υγεία σε εσάς και στις οικογένειες σας, καλές γιορτές με αγάπη και ελπίδα στις καρδιές μας.
Σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρα τα λόγια του μεγάλου μας στοχαστή του Νίκου Καζαντζάκη:
«Ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας τον μαθητή του να φτιάξει καινούργιες γέφυρες.»