Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019

Εγγραφές στα τμήματα του «Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας» των ΕΠΑΛ

Οι υποψήφιοι μαθητευόμενοι που συμπεριλαμβάνονται στους οριστικούς πίνακες που έχουν αναρτηθεί στα ΕΠΑ.Λ. της χώρας καλούνται να εγγραφούν στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας την Τρίτη 15 και την Τετάρτη 16/10/2019. Την Πέμπτη 17/10/2019 θα συμπληρωθούν οι θέσεις των τμημάτων μαθητείας (επιλαχόντες, μετακινήσεις) και την Παρασκευή 18-10-2019 οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης θα δημοσιεύσουν την απόφαση λειτουργίας των τμημάτων μαθητείας αρμοδιότητας τους.
Σημειώνεται ότι δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η με αριθμ.Φ2/146353/ΓΓ4/20-09-2019 (Β’ 3643) απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως με την οποία καθορίζονται τα Προγράμματα Σπουδών των πέντε νέων ειδικοτήτων «Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος», «Τεχνικός ζυθοποιίας», «Αργυροχρυσοχοΐας», «Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού (logistics)» «Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου» για το «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας» ενώ υπεγράφη και έχει προωθηθεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η με αριθμ. Φ7/158947/ΓΓ4/10-10-2019 Κοινή Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση «Μεταλυκειακού Έτους - Τάξης Μαθητείας» αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία αντικαθιστά παλαιότερη σχετική απόφαση. Η νέα αυτή απόφαση διασαφηνίζει τις διαδικασίες που διέπουν τη λήψη αναρρωτικών και κανονικών αδειών, διευθετεί θέματα που αφορούν σε υποχρεώσεις και δικαιώματα εργοδοτών και μαθητευομένων και ενσωματώνει όλες τις τροποποιήσεις σε ένα θεσμικό κείμενο.

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Βάμου, στο πλαίσιο της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ)-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» που υλοποιείται μέσω του  Επιχειρησιακού Προγράμματος  «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»  με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οργανώνει σε συνεργασία με την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, το Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, Εισαγωγικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 7 ωρών, με θέμα:

«Σχεδιασμός και Υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και καινοτόμων δράσεων»
       
        Στο Σεμινάριο  θα πάρουν μέρος 40 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από σχολεία των Χανίων κατά προτεραιότητα (στην περίπτωση που θα υπάρξει μεγάλος αριθμός συμμετοχών) σε αρχάριους, οι οποίοι α) έχουν αναλάβει ή  β) ενδιαφέρονται να αναλάβουν την υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή άλλων καινοτόμων δράσεων (Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών) και δεν έχουν παρακολουθήσει Σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Από τους υπόλοιπους, προηγούνται εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν σε Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συντονίζει το ΚΠΕ Βάμου.
Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται ηλεκτρονικά πατώντας  εδώ, μέχρι την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019. Η Υπεύθυνη  Σχολικών Δραστηριοτήτων  Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης Χανίων παρακαλείται να κατατάξει τους εκπαιδευτικούς και να μας στείλει τα ονόματα των συμμετεχόντων μέχρι την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019 στις 12 το μεσημέρι.
        Σκοπός του Σεμιναρίου είναι η ενημέρωση και παιδαγωγική στήριξη των εκπαιδευτικών που αναλαμβάνουν Προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και όσων ενδιαφέρονται να προωθήσουν δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης εντός κι εκτός σχολείου. Στόχος είναι να γνωρίσουν τα προγράμματα και τα Δίκτυα του ΚΠΕ Βάμου και των άλλων ΚΠΕ της Κρήτης, το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, καθώς και παιδαγωγικές μεθόδους και τεχνικές που μπορούν να αξιοποιήσουν στο σχολείο τους (ή σε δράσεις εκτός σχολείου) στη διάρκεια του Προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, να τις δοκιμάσουν οι ίδιοι στην πράξη και να είναι σε θέση να σχεδιάσουν την ένταξή τους στο σχεδιασμό των δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Έτσι θα εμπλουτίσουν τον τρόπο διδασκαλίας τους, θα μπορούν να έχουν εναλλακτικές προσεγγίσεις που θα βοηθούν τη συμμετοχή και ευαισθητοποίηση μαθητών και πολιτών.
        Το Σεμινάριο θα υλοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στα Χανιά (8.30 πμ - 3.30 μμ).
        Το ΚΠΕ Βάμου θα καλύψει από το ΤΔΕ ή την Διαχειριστική Επιτροπή του τα έξοδα διατροφής (δεκατιανό - κέρασμα - καφές) όλων των συμμετεχόντων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2019, Πνευματικό Κέντρο Χανίων
8.30 – 9.00:         Προσέλευση – Εγγραφές
9.00 – 9.15:         Χαιρετισμοί
9.15 – 10.00:       Παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων ΚΠΕ Βάμου και ΚΠΕ της Κρήτης (Ανωγείων, Αρχανών–Ρούβα–Γουβών, Ιεράπετρας–Νεάπολης), Παιδαγωγική Ομάδα (Π.Ο.) του ΚΠΕ Βάμου, Έλενα Φανιουδάκη, Π.Ο. ΚΠΕ Αρχανών –Ρούβα –Γουβών.
10.00 – 10.45:    Δίκτυα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συντονίζονται από το ΚΠΕ Βάμου (Παρουσίαση και παιχνίδι σε ομάδες), Π.Ο. ΚΠΕ Βάμου
10.45 – 11.00:    Διάλειμμα – Καφές
11.00 – 11.45:    World Café (Εργαστήρι διερεύνησης θεμάτων σε ομάδες με τη χρήση της παιδαγωγικής τεχνικής World Cafe), Π.Ο. ΚΠΕ Βάμου
11.45 – 12.30:    Εργαστήριο σχεδιασμού Project Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (σε ομάδες), με τη συμμετοχή της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, Π.Ο. ΚΠΕ Βάμου
12.30 – 14.00:    Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής ( σε ομάδες) με τις: Ειρήνη Γαβριλάκη, Αρχαιολόγο Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου-Συγγραφέα   &  Ασπασία Βασιλάκη, Εκπ/κό – Συγγραφέα
14.00 – 14.15:   Παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος "Ο δρόμος του ταχυδρόμου: ενώνοντας τα φαράγγια. Ανάδειξη πολιτιστικού περιβάλλοντος της περιοχής Σφακίων μέσα από το παλιό μονοπάτι του αγροτικού ταχυδρόμου" για σχολεία δημοτικού και γυμνασίου στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Πηνελόπη Γκίνη, Ερασμία Καστανίδη από το Μεσογειακό Κέντρο Περιβάλλοντος
14.15 – 14.30:    Παρουσίαση προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχολείων
14.30 – 15.15:    Τεχνικές παιχνιδιών για την Διαφορετικότητα (Εμψύχωση από την Π.Ο. ΚΠΕ Βάμου)
15.15 – 15.30:    Συζήτηση αποτίμησης- αξιολόγησης του Σεμιναρίου


Για το ΚΠΕ Βάμου

Ο ΥπεύθυνοςΠοντικάκης Φώτιος

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14-10-2019 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Οι υποψήφιοι που συγκαταλέγονται στον τελικό πίνακα κατάταξης για τα τμήματα Μαθητείας των ΕΠΑΛ θα πρέπει να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους συμπληρώνοντας και υποβάλλοντας την αίτηση εγγραφής στα ΕΠΑΛ όπου κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους. Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν από τη Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019 μέχρι και την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και ώρα 13:00. Σε περίπτωση που δεν προσέλθουν προς εγγραφή όλοι οι επιτυχόντες, καλούνται οι επιλαχόντες προς εγγραφή έως την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου και ώρα 13.00.